بررسی محصول ایرانی فنآسا برای کمک به بیماران و سالمندان
قاشقها دیگر نمیلرزند!
بسیاری از افراد دچار بیماریهای مغز و اعصاب (پارکینسونیها و مبتلایان به ام اس) در انجام بسیاری از امور روزمره زندگی خود مشکل دارند. بسیاری از این مشکلات حتی با مصرف دارو هم رفع نمیشوند. بهعنوان مثال لرزش دست غیرارادی، یکی از علائم شایع در اینگونه بیماریهاست که متاسفانه با مصرف دارو نیز قابل حل نیست. فناوری میتواند راهکارهایی را در اختیار این بیماران قرار دهد تا بتوانند به زندگی روزمره برگردند. استفاده از محصولات تولید شده بر پایه فناوریهای نوین میتواند سطح کیفیت زندگی این بیماران را بالا ببرد. به همین دلیل سراغ یکی از کسبوکارهای ایرانی که دنبال راهحلی برای رفع لرزش دست غیرارادی این بیماران است، رفته و محصولشان را بررسی کردهایم.
قاشق بیدردسر
یکی از مشکلات افراد دچار بیماریهای مغز و اعصاب، مشکل کنترل خودآگاه دست است. لرزش دست بهطور غیرخودآگاه موجب میشود این افراد در مهمترین کارهای روزمره مانند غذا خوردن با مشکل روبهرو شوند. معمولا این افراد باید با کمک دیگران غذا بخورند و این مساله میتواند باعث افسردگی افراد شود. دغدغه دو دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد، سیده فاطمه حسینی و فرزانه صنوبری برای انجام پایاننامهای که بتواند مشکلی را حل کند، موجب شد این دو دانشجوی مشهدی به فکر ایجاد یک کسبوکار نوپا در حوزه سلامت و توانبخشی بیفتند. سیده فاطمه حسینی، مدیرعامل فنآسا میگوید :اپس از بررسی اولیه مشکل افراد دچار بیماری لرزش دست، با کمک اساتید راهنما (آقای دکتر لطفی و آقای دکتر کبروی) چند ماهی در این حوزه تحقیق و پژوهش کردیم. ما دانشجویان الکترونیک برای آشنایی با جزئیات این مشکل باید با دوستان پزشک مصاحبههایی انجام میدادیم تا اطلاعات زمینهای در این حوزه کسب کنیم .
نتایج اولیه، ما را به نمونهای خارجی رساند که سعی کردیم براساس توان داخلی، نمونهای آزمایشگاهی از قاشقی را تولید کنیم که بتواند به بیماران دارای مشکل لرزش دست کمک کند. این قاشق به بیمار اجازه میدهد حتی با لرزش دست بتواند غذا بخورد.ب در طراحی این قاشق از چند حسگر استفاده شده که اطلاعات این حسگرها به پردازشگری که در قاشق تعبیه شده ارسال میشوند. همه دادههای ارسالی توسط پردازشگر تحلیل شده و حرکت ارادی دست بیمار از لرزشهای غیرارادی دست او تشخیص داده میشود. در مرحله بعدی با استفاده از یکسری سیستمهای کنترلی به دوموتور موجود در قاشق دستور داده میشود که به چه شکل قاشق را کنترل کنند تا محتویات داخل آن نریزد. این کار از طریق خنثی کردن حرکات غیرارادی انجام میشود .البته قاشق طراحی شده تنها یکی از محصولاتی است که در این حوزه بهصورت آزمایشگاهی به تولید رسیده و با استفاده از فناوریای که این کسبوکار نوپا توانسته به آن دست پیدا کند، میتوان شاهد تولید محصولات دیگر برای مصارف متفاوت بود.
نمونه خارجی
باتوجه به افزایش قیمت ارز در ماههای اخیر به نظر میرسد تولید محصولات باکیفیت در کشور میتواند کمک شایانی به مصرفکنندگان کند. کاهش هزینهها با تولید داخلی و تفاوت قیمت میتواند انگیزه خوبی برای خرید محصولات ایرانی به وجود آورد. نظر خانم حسینی را در مورد نمونههای خارجی این محصول جویا شدیم. او میگوید: انمونه خارجی محصول ما توسط شرکت گوگل ساخته شده و در آمریکا به فروش میرسد، اما نمونه محصول ما به هیچ عنوان از روش مهندسی معکوس استفاده نکرده است. محصول تولیدی از پایه بر اساس تحقیقات به عمل آمده تولید شده است. کارکرد محصول ایرانی تا حد بسیار بالایی مشابه نمونه خارجی است. محصول ایرانی سه ویژگی منحصربهفرد دارد که آن را از نمونه خارجی متمایز کرده است. در مورد قیمت هم باید بگویم در حال حاضر با توجه به اینکه هنوز محصول به تولید انبوه نرسیده، عدد تمام شده یک چهارم نمونه خارجی است.ب همچنین در مقایسه نمونههای خارجی محصول ایرانی احتمالا پشتیبانی بهتری دارد، چراکه دسترسی خریداران به تولیدکنندگان از نمونه خارجی بهتر خواهد بود.
آمار و ارقام
طبق آمار جهانی ۳درصد افراد در جهان دچار بیماریهای مغز و اعصاب هستند که یکی از بارزترین نشانهها و نتایج این بیماری لرزش دست است. بیماریهایی چون لرزش خوشخیم، پارکینسون، اماس و برخی از سکتههای مغزی میتواند موجب ایجاد لرزش دست بهطور غیرارادی شود. حسینی میگوید: اطبق آمار احتمالا جامعه هدف ما در دنیا حدود ۲۰۰میلیون نفر و در ایران حدود ۵/۲میلیون نفر است. طبق آمار بهدست آمده از تحقیقات انجام شده، بیش از ۸۰درصد این بیماران دچار افسردگی و حالات انزوا و گوشهگیری از اجتماع هستند.
فنآسا که هنوز در ابتدای مسیر است، با نمونه آزمایشگاهی محصول خود در مسابقات جاده ابریشم (Silk Road) شرکت کرد. این مسابقات که مهر امسال برگزار شد، اولین رویداد دورهمی بهترین استارتآپهای ایرانی با هدف شناساندن اکوسیستم استارتآپی ایران به جوامع بینالمللی است که در آن برترین کسبوکارهای نوپا، سرمایهگذارها، شتابدهندهها و رسانههای کسبوکار نوپا گرد هم میآیند.
در دومین دوره این رویداد، کسبوکارهای نوپای سراسر کشور برای شرکت فراخوانده شدند که نزدیک به ۳۰۰استارتآپ برای شرکت ثبتنام کردند و از این بین ۵۵ تیم برگزیده برای ارائه در پنج شهر مختلف کشور انتخاب شدند. در این دوره از رویداد، تیم فنآسا موفق شد در مرحله اول در مشهد مقام اول را کسب کند و بین ده شرکت نوپای برتر کشور قرار گیرد.
مشکل مهم
ایجاد کسب وکار نوپا از پایه با مشکلات زیادی همراه است، اما حسینی در مورد مهمترین مشکل کسبوکارشان میگوید: ابه نظر میرسد مشکل بسیار مهم در اجراییشدن ایدهها داشتن باور است. این باور هم باید از سمت کارآفرینان باشد هم از سمت مردم، سرمایهگذاران و دولت. متاسفانه امروز شاهد این مساله هستیم که باور چندانی در سیستم کسبوکارهای نوپا وجود ندارد.ب فرهنگسازی استفاده از محصولات داخلی در کنار بهبود کیفیت محصولات تولید داخل میتواند به افزایش تولیدات ملی کمک کند. این مساله هم میتواند موجب ایجاد مشاغل مرتبط شود و هم موجب کاهش خروج ارز و در آیندهای نهچندان دور با گسترش تولید و صادرات محصولات ایرانی موجب ارزآوری شود.
حسینی در مورد فرهنگسازی میگوید: اما با استفاده از سایت Fanasa-solutions.comو کانال فنآسا سعی داریم در حوزه فرهنگسازی فعالیت کنیم. در حال حاضر مطالب تخصصی در حوزه این بیماریها در سایت در حال بارگذاری است. به نظر ما آشنایی دقیق افراد با این بیماریها میتواند به فروش محصول ما کمک کند. از طرف دیگر اطلاعرسانی درباره همه مراحل اجرای طرح و تحقیقات انجام شده روی سایت منتشر میشود.
فعلا به منظور بهبود فرهنگسازی در مرحله تست و ارزیابی عملکرد این محصول روی بیماران واقعی هستیم تا بتوانیم براساس نتایج بهدست آمده به بهبود فرهنگ استفاده از چنین ابزارهایی برای افزایش کیفیت زندگی بیماران این حوزه کمک کنیم.ب در کنار موارد بیان شده به نظر میرسد نقش رسانههای دولتی و حمایتی را نمیتوان در فرهنگسازی نادیده گرفت. ساخت و انتشار تیزرهای تبلیغاتی و پخش آن از کانالهای دولتی و حمایتی میتواند موجب رونق بازار محصولات تولید داخل شود و فرهنگ استفاده از این محصولات را نیز ترویج دهد.
(۶۱)
